5 начина да поддържате маратонки

Ако сте опитен бегач, навярно вече знаете колко е важно един добър чифт маратонки да изглежда винаги като нов. Още по-важно е колко е трудно вашите спортни обувки да се поддържа без много условия. Дори и да не сте най-запаления бегач е важно да се грижите добре за обувките си, така че да не харчите ненужно пари в подмяна или ремонт на вашия любим чифт.

Предлагаме ви 5 начина да поддържате марковите си маратонки в изрядно състояние:

Спестете от бягане

Съществува правило на всеки 300 до 400 мили, спортните обувки да се подменят. Въпреки това може да им удължите живота като след всяко използване почиствате старателно, проветрявате на открито и съхранявате след това в кутия за обувки. Най-добре е кутията да е оригиналната за тях.

Избирайте кецове за бягане. Те не само ще увеличат количеството на време, но можете да ги носите, преди да започнете тренировки. Тези спортни обувки са по-удобни и приятни за по-дълъг период от време.

Луфтът предполага дискомфорт на крака. Стречинг дантелите и езика на обувката могат да създадат допълнителна свободна форма, която ще наруши и развалина вида на обувката бързо. Научете се да отделяте време да развържете обувките си преди обуване и при сваляне. Това ще добави повече живот.

Носенето на оригинални маратонки ще помогне за предотвратяване на наранявания. Допълнителните подплънки в обувките ще ви помогнат да защитите ставите и коленете си.

Оставяйте обувките да съхнат естествено на открито. Това ще намали риска от развиване на микоза.

Почиствайте ги правилно

Важно е да поддържате обувките си чисти и сухи, но далеч от пералнята и сушилнята. Мийте подметката на спортните обувки всеки път, когато се прибирате, след това подсушавайте с кърпа. Ако са по-силно замърсени използвайте специална мека четка и прах за пране.

За да прецените добре, кога е време да замените старите маратонки, проверете средата на стъпалото на обувката, след известно време, тъй като тази част се амортизира първа. Ако протриването е започнало, то заменете чифта с нов. Повредените обувки и протрити подметки ще доведат до възпаление на ставите и колената.

Спомняйки си и следвате тези прости правила за правилна поддръжка на спортни обувки и ще удължите живота им значително. Това ще ви спести пари, а вероятно и излишен стрес в ставите, за в бъдеще.